Argelagues | Gemma Ruiz

Título: Argelagues 
Autora: Gemma Ruiz
Género: Novela histórica
Editorial: Proa
ISBN: 978-84-7588-629-9
Nº de páginas: 352 págs.
Precio: 18,50 €

Les dones formem part de la història. Però no sempre som les protagonistes principals. Tot i que les nostres àvies, besàvies, van jugar un paper important no només a la nostra pròpia història, també a la Història en majúscules. De vegades algú les rescata de l'oblit i les converteix en protagonistes absolutes de les seves vides, convertides en relats sublims d'un quotidià digne de ser recordat. 

Argelagues es la preciosa història de tres dones de la Catalunya del segle passat. La Remei, la seva filla la Rosa, i la Nina, són tres dones del poble, tres vides normals. Però de la seva mà viatgem a un temps del que també foren protagonistes les dones de les nostres famílies. La Remei és una noia que viu a Castellterçol. Amb ella comença el relat. Amb ella descobrim la vida quotidiana d'una Catalunya a punt d'enfrontar-s'hi als grans reptes de la seva història. La història de la Remei és la historia d'una noia senzilla, de poble, que creix en el sí d'una família humil. Quan es fa gran, el destí la porta al Sabadell industrial, al de les fàbriques tèxtils que no paren i que amb la seva productivitat converteixen la ciutat en un dels nuclis principals de la indústria catalana. 

La Remei es casa, com s'espera que facin totes les noietes de bé. S'enfronta a la maternitat, dos vailets seran font d'alegries i també d'angoixes, sobre tot quan esclati la Guerra Civil i les penúries ofeguin la família. 

A la història s'incorpora la Rosa, la seva filla, i la Nina, una noia vinguda de Múrcia que cerca un lloc a la vida. Totes elles lluitaran per sobreviure, treballaran dur a la fàbrica, s'enfrontaran a les injustícies socials i hauran de conviure amb el franquisme. 

Argelagues és una història del nostre passat més proper plantejada en femení. Les dones prenen un magnífic protagonisme; la seva vida senzilla es converteix en un relat preciós. L'autora rebusca en els seus somnis, les seves pors, els seus anhels i reflecteix les terribles situacions a les que s'hi van haver d'enfrontar pel simple fet d'haver nascut dones. 

A banda de que la història ja és de per sí una meravella, el text està escrit mantenint-se fidel al català que es parlava aleshores, el que el fa encara més autèntic. 

Gemma Ruiz, autora d'Argelagues, ha recuperat la història de la seva pròpia família doncs la Remei va ser la seva besàvia. A partir d'aquí, l'autora ha convertit un passat aparentment senzill, sense tenir res d'especial, en una història commovedora. Perquè Argelagues aconsegueix descobrir-nos el segle XX des d'una òptica molt diferent als enfocs polítics o militars als que ens tenen acostumats la major part de llibres d'història. Es una novel·la a la que de ben segur tots els lectors trobaran alguna semblança amb les seves pròpies avantpassades més properes. A mi m'ha passat i ha estat una experiència magnífica. 

Gemma Ruiz és periodista. Des dels vint-i-un anys treballa als Serveis Informatius de Televisió de Catalunya, pràcticament sempre com a cronista cultural dels Telenotícies. Argelagues és el seu debut literari. Esperem que sigui el primer d'una llarga llista. 

Comentarios