Les combatents | Gonzalo Berger i Tània Balló

 

Històricament la guerra s'ha relacionat sempre amb els homes. Elles donen la vida, no la treuen. Una idea que ha limitat la presència femenina als camps de batalla. Això no vol dir que moltes dones no hagin trencat aquesta tradició misògina i hagin volgut lluitar al costat dels seus companys. Impulsades pels seus ideals, durant la Guerra Civil Espanyola, moltes dones es van unir al bàndol republicà. Però no sempre van ser ben acceptades i tampoc se les va reconèixer com es mereixien. 

Les combatents. La història oblidada de les milicianes antifeixistes vol rescabalar aquest menyspreu cap a unes dones que es van jugar la vida al front, van lluitar amb valentia i van posar-se al servei de la causa republicana. L'assaig, escrit a quatre mans, per l'historiador Gonzalo Berger i l'escriptora Tània Balló, recupera la biografia de dones anònimes i d'altres que el seu nom sona a la llunyania d'algun article, llibre o exposició. 

Les seves son vides anònimes, existències que no ham pretès mai ser narrades ni documentades, però que amaguen una certa autenticitat. 

Així, al llarg del relat es recupera personalitats tan icòniques com la protagonista d'una de les fotografies més conegudes de la contesa que va inflamar tot el territori espanyol, Marina Ginestà. O la que va ser la primera dona escollida alcaldessa a Espanya, Natividad Yarza Planas.

Natividad Yarza. Imatge del llibre

Però també d'altres molt poc o gens conegudes però que van ser les nostres besàvies, tietes llunyanes o conegudes d'algun dels nostres parents llunyans. Dones amb una vida normal que es van convertir en heroïnes forçades per una guerra entre germans. Dones com Pepita Laguarda, Gavina Viana, Ramona Siles Garcia, Rosa Domènech...

Com succeeix en la majoria d'aquests casos, aquestes vides invisibles tan sols necessiten la tenacitat de voler ser vistes, trobades o il·luminades. 

Totes elles amaguen històries de superació, de lluita, cadascuna amb uns orígens i unes trajectòries vitals diferents però totes amb un comú denominador. La seva ferma creença en les idees republicanes i antifeixistes las van impulsar a sortir de la llar, deixar el seu rol de mullers, filles, mares, i convertir-se en soldats. 

Foto del llibre

Allà, al front o a les primeres organitzacions obreres que reclamaven justícia per les classes més desfavorides, també van haver d'afrontar una altra lluita, la de la misogínia i el masclisme. 

Quan van començar a unir-se al moviment obrer i a assistir a centres culturals, les pioneres sovint van trobar l'hostilitat dels militants masculins, que amb la seva actitud sexista contradeien completament el suport retòric i nominal que expressaven amb relació a l'educació.

Les combatents. La història oblidada de les milicianes antifeixistes és un llibre molt interessant, que ens apropa al dia a dia d'una guerra explicada sovint des de l'òptica de les grans batalles. Aquí descobrim persones amb nom i cognoms, amb la seva pròpia història, amb els seus anhels personals, els seus propis somnis. 

 Fitxaa tècnica 

TítolLes combatents
Subtítol: La història oblidada de les milicianes antifeixistes
AutorsGonzalo Berger i Tània Balló 
Gènere: Assaig
Editorial: Rosa dels Vents
ISBN: 9788418033070
Pàgines: 256
Preu: 18,90 €

Comentarios